fbpx

Vzgoja jedilne čebule iz semena

Pridelek jedilne čebule iz semena
Pridelek čebule iz semena - čebula je za čas pobiranja čisto dovolj velika in pridelku prav nič ne manjka.

Si lahko obetamo dober pridelek? Je vzgoja jedilne čebule iz semena sploh mogoča?

Vzgoja jedilne čebule iz semena je mogoča in ima marsikatero prednost pred vzgojo iz čebulčka. Vsako leto sem nad tem načinom vse bolj in bolj navdušen ter zadovoljen. 

Ključ do uspeha je čas setve in predvzgoja sadik, ki jih konec marca, začetek aprila posadimo na vrt in na tak način pridelamo jedilno čebulo še v istemu letu.

Pa si poglejmo kako…

Ključne prednosti oz. zakaj se vzgoja jedilne čebule iz semena splača

Cenovno ugodna možnost

Seme čebule je v primerjavi s čebulčkom je zelo poceni. Če vzamemo v računico še dodaten pridelk mlade čebule, se vzgoja iz semena res splača.

Vzgoja jedilne čebule iz semena zagotavlja lep in zdrav pridelek

Izognemo se glivičnim in bakterijskim boleznim, ki so velikokrat posledica okuženega čebulčka.

Poleg tega je z vzgojo iz semena veliko manj možnosti, da rastline uidejo v cvet, kar je zelo neugodna situacija pri pridelavi lepe čebule.

Mlada čebula kot dodana vrednost

sadike čebule poadimo na vrt v gručah in jih ščasoma redčimo, kar zagotavlja zelo lep pridelek mlade čebule.

Mlada čebula kot posledica pri vzgoji čebule iz semena
Mlada čebula kot dodana vrednost oz. pozitivna posledica pri vzgoji jedilne čebule iz semena

Načini oz. možnosti vzgoje

Vzgoja jedilne čebule iz semena je mogoča na več načinov. Spodaj sem navedel dva najpogostejša in preverjena načina:

Setev v platoje ter presajanje sadik s koreninsko grudo

To je moja najljubša možnost, z njo imam največ izkušenj in je tudi podrobneje opisana v nadaljevanju tega članka.

Gosta setev v pladnje ter presajanje puljenih sadik

Pri tej možnosti seme gosto posejemo v pladnje in ob presajnju na vrt sadike pulimo iz pladnja.

Vzgoja sadik čebule zahteva kvaliteten substrat

Sadike čebule so lačne in potrebujejo hranljiv substrat ter dovolj prostora za rast korenin. Če torej želimo vzgojiti močne in lepe sadike, je to glavna stvar za katero moramo poskrbeti.

Primeren substrat in platoji

V mojemu primeru je subtrat za vzgojo sadik mešanica komposta (5 enot) in krtin (1 enota). Posamezni razdelek v platoju naj bodo veliki 5x5cm. V primeru, da boste vzgajali za puljene sadike, torej v enotnem pladnju, naj bo pladenj globok vsaj 5cm. 

Primeren substrat za vzgojo sadik
Ustrezen substrat
Ustrezni platoji za vzgojo sadik
Ustrezni platoji

Izbira sorte in nakup semen

Moja preverjena in najljubša sorta je zagotovo Belokranjka.

Setev semen čebule

Kdaj in kako začeti s setvijo semen čebule

Najugodnejši čas za setev čebule z namenom predvzgoje sadik je od sredine februarja naprej, najkasneje pa v začetku marca.

Čebula potrebuje za hiter in dober vznik +20°C. Kali tudi na hladnejših pogojih, ampak malo počasneje. To vzamite v zakup vsi tisti, ki boste setev opravili v neogrevanih rastlinjakih, kjer temperatura v mesecu februarju še vedno močno niha.

Na kmetiji lahko izkoristimo toploto kruše peči. Na njeni površini je +30°C, kar je seveda preveč. V mojemu primeru sem s pomočjo lesenega podstavka za sušenje sadja ter brisače temperaturo ob vznožju platojev spravil na idealnih 25°C.

V posamezen razdelek od platoja posejemo približno 6-8 semen.

Za nazorni prikaz setve, si poglej spodnji video…

Platoji na ustrezni temperaturi
Izkoristek tople površine je odlična možnost z hiter vznik

Nadaljna vzgoja sadik čebule

Čimveč sonca oz. primerna svetloba takoj po vzniku!

Prvi znaki vznika čebule iz semena
Prvi znaki vznika. Ključen moment za uspešno nadaljno rast!

To je zelo pomebno! Ko rastline vzniknejo (slika zgoraj), potrebujejo čim več sonca! Neogrevani rastlinjaki so optimalna rešitev. Zelo dobro pa se obnese tudi vzgoja s pomočjo svetil.

Mladike čebule pod svetili
Rastline se pod svetili razvijajo v krepke in močne sadike

V primeru, da sadike vzgajamo pod svetili v notranjih prostorih, jih kasneje, ko so že dobro razvite prestavimob v zunanji mini tunel. V primeru neogrevanega rastlinjaka jih imamo v rastlinjaku vse do presajanja na vrt.

Sadike čebule v mini tunelu
Mini tunel in ostale sadike

Presajanje na vrt

Sadike čebule želimo na vrt posaditi konec marca, začetek aprila. V primeru, da smo sadike vzgajali v platoju s posameznimi razdelki, rastlin ne ločujemo, posadimo jih v gručah z medvrstno razdaljo 25-30cm, ter razdaljo v vrsti 10-15cm.

Sadike čebule presajenje na vrt
Tako izgledajo sadike ob presajanju na vrt.

Zaščita pred čebulno muho

Najpomebnejša stvar pri vzgoji čebule je zaščita pred čebulno muho! Zagotovo bi tukaj izpostavil pokrivanje s kopreno oz. protiinsektno mrežo, s pomočjo katere se učinkovito in na najlažji način rešimo čebulne muhe. Pokriti je potrebno še isti dan po presajanju!

Zaščita rastlin s kopreno
Čebulo takoj po presajanju pokrijem s kopreno ali protiinsektno mrežo.

Optimalno je, če naredimo vrtne tunele, ampak ni nujno. Kopreno lahko damo neposredno na rastline. Čebula je seveda pod kopreno zverižena, ampak to ni noben problem.

Nadaljna rast do pridelka

Čebula na začetku potrebuje čas za ukoreninjanje, zato potrpežljivo, saj sprva počasi raste. Kasneje pa začne zelo pospešeno razvijat.

Čebula pod kopreno
Čebula se pod kopreno odlično razvija
Rast čebule v gruči
15. maj 2018: Rast v gruči je na tej sliki lepo vidna.
Mlada čebula kot posledica pri vzgoji čebule iz semena
05. junij 2018: Kmalu imamo na voljo čudovito mlado čebulo!

S pobiranjem mlade čebule v bistvi redčimo gruče, kar pomeni, da v vsaki gruči ostanejo 3-4 rastline, ki se razvijejo v končni pridelek.

Pridelek

Pridelek jedilne čebule iz semena
Pridelek konec julija je lep, čebula pa ravno pravšnje velikosti.

Zaključek

Hvala za pozornost! Upam, da sem ti z zgornjim zapisom pomagal. Če ti je članek všeč, ga prosim posreduj svojim vrtnarskim znancem in prijateljem.

Lepo bodi in naj raste!

Aljaž Plankl

Aljaž Plankl | Vrt BREZ prekopavanja

P.S.

Morda si opazil, da čebulo, tako kot vse ostale rastline, vzgajam brez prekopavanja in sicer s pomočjo kompostne zastirke.

To, da čebula ne mara komposta je samo še eden izmed zgrešenih mitov. Bistvo je v temu, da komposta po metodi Vrt BREZ prekopavanja ne vkopavamo v tla, ampak ga razgrnemo po površini tal, 3-5cm na debelo vsako sezono.

Te zanima kako narediti prehod na metodo Vrt BREZ prekopavanja?

Stvar je zelo preprosta. Častim ti brezplačni klic, na katerem bova skupaj ugotovila, če je stvar primerna zate – KLIKNI TUKAJ

Lep pozdrav in naj raste!

Aljaž

 1. Lucka Muller pravi:

  Aljaž kje kupiš platoje za sejanje cebule te pokrite mislim,Lidl jih verjetno nima skoz na zalogi

 2. Jožica Hrovat pravi:

  Oj, bravo Aljaž, super si! Zelo sem hvaležna za tvoje prispevke, še posebej, ker res napišeš enostavno, vsakomur razumljivo. Si me vzpodbudil, da bom probala posejat čebulo. Poročam, če mi uspe. Lp

 3. Zdenka Brišnik pravi:

  Pozdravljen!Tudi jaz sem posejala po tvojih nasvetih čebulo v te mini tople gredice, mogrede ,jaz sem jih kupila lani v Hoferju in tudi letos sem jih videla da jih imajo,samo malo me skrbi,kam jo bom dala potem ko bo vzklila….po hiši imam povsod toplo,ali pa ni svetlobe!Letos bom prvič imela rastlinjak,a ker je sneg ga ne moremo postaviti.Upam da mi grata ,ta čebula!

  • Aljaž Plankl pravi:

   Toplota, tam nekje do 20°C ne povzorča težav, če je dovolj sonca. Če imate torej topel prostor s sobno temperaturo in nekaj ur direktne svetlobe, lahko postavite tja.

 4. Tea Primožič pravi:

  Pozdravljen,
  tudi jaz sem prvič sejala ptujsko rdečo čebulo v lončke, ampak jih imam zunaj na 5°C. Kdaj lahko pričakujem, da bo vzklila? Ali sploh bo? Ali mora biti nujno na toplem?
  Lp iz Kopra

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živjo Tea.

   A si sejala po metodi zimske setve?

   Čebulo sem jaz na takšen način letos prvič sejal. Obetam si, da bo prišla ven v sredi marca, konec marca. Začetek aprila pa ziher.

   Če želiš, da hitreje vzklije, jih lahko daš nekam na toplo, ampak glej, da jih ob prvih znakih vznika prestaviš v dobro osvetljen prostor, četudi je hladen.

   Lepo bodi!

 5. Nada Brili pravi:

  G.Plankl imam vprasanje,lepo kaljeno cebulo sem prestavila v neogrevan rastlinjak in zgleda da je ponoci ,ko je bilo bolj hladno se popolnoma polegla po moje malo zmrznila in me zanima ali je mozno,da se bo opomogla.lp Nada

  • Aljaž Plankl pravi:

   Čebula je malo bolj odporna na mraz kot ostale rastline, po vsej verjetnosti se bo. Glejte, da ne bo preveč ali premalo zalita. Da se izgonete takšnim težavam v nadalje, pa vam svetujem, da rastline vsaj tri dni prej uvajatae – nekaj dni in imejte samo čez dan v neogrevanem rastlinjaku. Še boljša možnost pa je, da rastline vzniknejo v neogrevanem ratlinjaku, glavna težava je namreč v tem, da so bile od samega začetka na toplem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja