fbpx

Zimska setev in vzgoja sadik paradižnika

Sadike paradižnika že vrsto let vzgajam zunaj na prostem, vključno s setvijo semen. Zimska setev in vzgoja sadik paradižnika na tak način se res zelo dobro obnese! Nikoli nisem razočaran. Primerno je tudi za ostale rastline, ampak v temu članku se bom osredotočil na paradižnik.

Zakaj zimska setev in vzgoja sadik paradižnika?

Se ti je že kdaj zgodilo, da so rastline uspešno vzniknile, nato pa hitro, a zelo slabotno rasle, se pretegnile ter se na hitro poslovile od tega sveta? Si ob času presajanja v večje lončke ugotovil, da v hiši ali stanovanju nimaš več prostora? Potem so tukaj še uši in ostali mrčes, ki so lahko velik problem v notranjih prostorih. Sledi “tečno” privajanje rastlin, ko jih čez dam prenašaš ven, zvečer pa nazaj noter.

Vse to so razlogi, da se stvari lotiš malo drugače, kajne?

Ali zimska setev in vzgoja sadik paradižnika zunaj na prostem deluje?

Deluje! Vse skupaj se dogaja zunaj, nobenega prestavljanja v notranje prostore. Tudi setev opravimo zunaj! Kljub temperaturam pod lediščem seme preživi, rastline pa vzniknejo, ko začutijo, da je tapravi čas! Zimsko setev za vzogojo paradižnika uporabljam že od leta 2010 in vsako leto imam čudovite sadike.

V to metodo boš dvomil tako dolgo, dokler je ne boš preizkusil. Nasveti v nadaljevanju so iz prve roke in na podlagi večletnih izkušenj.

Najprej nekaj dokaznega gradiva…

Sadike paradižnika vzgojene s pomočjo zimske setve
Sadike paradižnika vzgojene s pomočjo zimske setve, maj 2015
Sadike paradižnika vzgojene s pomočjo zimske setve
Sadike paradižnika vzgojene s pomočjo zimske setve, maj 2017

Zimska setev in vzgoja sadik paradižnika za zdrave in odporne sadike

V celotni vrtnarski karieri še nisem imel te sreče, da bi imel za notranjo vzgojo sadik na voljo primeren prostor. Stara kmečka hiša, ki ima zelo mala okna zagotovo ni primerna. Premalo prostora je, ponekod je pretoplo, drugje prehladno. Ni dovolj sončne svetlobe in tako dalje. Potem je tukaj stanovanje, ki ima čudovita velika okna, ampak je spet premalo direktne sončne svetlobe.

Zelo dobro rešitev sem našel v zimski setvi, kjer sem proces vzgoje sadik, vključno s setvijo semen, prestavil ven na prosto. Od takrat dalje vzgajam zdrave, robustne in čokate sadike.

Zelo pomemben pogoj za dobro rast rastlin je direktna sončna svetloba. Če je ni dovolj, bodo sadike slabotne.

To je dostikrat tisti najpomembnejši razlog, zakaj se odločiti za zimsko setev. Na tak način namreč poskrbimo, da imajo rastline od vznika naprej več kot dovolj direktne sončne svetlobe!

1. Kdaj začeti?

Najboljše v mesecu februarju. Prva polovica marca je tudi še vredu. Jaz ponavadi začnem na Valentinovo, oziroma takoj zatem. 🙂 Z zimsko setvijo paradižnikov želim zaključiti do konca februarja.

2. Kakšno zemljo oz. substrat izbrati?

Najprej naj povdarim, da navadna vrtna zemlja ni primerna, saj je “pretežka” in ostane preveč hladna. Razen, če imate dobro, propustno peščeno zemljo. Prav tako ni primerno, da izberemo samo kompost, saj se prehitro izsuši.

Moja mešanica za zimsko setev je sledeča: kvaliteten kompost + krtine oz. vrtna zemlja v razmerju 5:1.

Kompost omogoča prepustnost, zračnost in življenje, krtine oz. vrtna zemlja pa nudi dobro zadrževanje vlage, mikroelemente in minerale.

Primeren substrat za vzgojo sadik
Mešanica komposta in krtin


3. Izbira ustrezne posodice in pokrivala oz. kako narediti mini toplo gredo

Izberemo posodico v katero bomo lahko nasuli 10-15 cm substrata. Manj kot 10cm zagotovo ne! Premalo substrata ne obrodi željenih rezultatov. To je zelo pomembno.

Posodicam naredimo drenažne luknje!

Nato izberemo primerno prozorno pokrivalo za posodice. Pokrivalu naredimo luknjice za zračenje, da se vse skupaj ne skuha. Zračne luknjice naj ne bodo prevelike, saj se s pomočjo pokrivala ohranja toplota in kondenz. Več kot za svinčik debele naj ne bodo. Če so luknje prevelike, ni tapravega efekta. Razmišljajte o pokrivalu, ki se čvrsto pritrdi na posodico. Raznorazne obtežitve zavoljo vetra so zelo nepriročne. Naj dobro paše – kot ata na mamo. 🙂 Če imate posodice, pa ne najdete pokrival, brez skrbi, bo tudi kuhinjska folija vredu.

Pri ustvarjanju mini toplih gredic niste omejeni s kombinacijami, mnogo je možnosti! Ena izmed njih je lonček od kisle smetane, ki pride skupaj s prozornim pokrovčkom. Ali pa razni lončki od smoothijev, ki imajo super pokrove. Zelo dobro se obnesejo tudi posodice od skute oz. kislega zelja, za pokrivalo pa lahko uporabite prozoren pokrov od CD tortic. Odlično pašejo gor! Tukaj so potem še razne dvodelne prozorne posodice od jagod, zelenjave, keksov ipd.

Jaz osebno se rad poslužujem stvari, ki jih lahko uporabljam več let zapored. Nekateri kompleti so stari že več kot 3 leta.

Še enkrat povdarjam -> Ne pozabite na drenažne luknje na posodici ter zračne luknjice na pokrivalu! Sicer pa se prepustite domišljiji pri iskanju/ustvarjanju vaših “mini toplih gredic”.

Namenjene so setvi in vzniku rastlin, to je očitno. Ima pa vse skupaj dodatno vrednost. Na zelo malem prostoru poskrbimo za vznik mnogih rastlin!

Zimska setev in vzgoja sadik paradižnika - Način #1: Gosta setev in pikiranje

Mini topla greda za zimsko setev
1L posodica od kislega zelja + CD tortica

Pri načinu goste setve in pikiranja najprej posejem veliko semen v posamezno posodico. Od viška glava ne boli. Vsaka posodica ima svojo sorto paradižnika. Ko rastline vzniknejo, jih pikiram v posamezne pol litrske lončke, nakar jih presadim na vrt.

Zimska setev in vzgoja sadik paradižnika - Način #2: Direktna setev v posamezne lončke

0.5L lonček od kisle smetane s pripadajočim prozornim pokrovom

Pri temu načinu sejem v posamezne 0.5L lončke, kar pomeni, da jih ne pikiram. Posejem le par semen v vsak lonček in nato izberem najlepšo rastlino.

4. Setev in izbira zunanjega prostora

Z razpršilko najprej enakomerno zalijemo substrat v posodici. Semena posejemo na površino vlažnega substrata ter zakirjemo z 1 cm suhega substrata. Še enkrat dobro pošpricamo oz. zalijemo in pokrijemo z ustreznim pokrovom. Ne dajemo notri na toplo, ampak takoj ven na izbrani prostor. Najboljše pod napušč, kjer je čim več sonca!

5. Nega do vznika rastlin

Občasno preverjamo posodice zavoljo vlage. Če na prozornemu pokrovčku vidimo kondenz je vse lepo in prav. V temu primeru že od daleč vidimo, da vse poteka tako, kot mora. Sicer pa odkrijemo in preverimo ali je potrebno dodatno zaliti. Zalijemo, če je vrhnja plast substrata suha. Mini topla greda zelo dobro ustvarja kondenz, zato je v temu stadiju zalivanje zelo redko.

6. Kdaj bodo rastline vzkalile?

To je predvsem odvisno kdaj boste sejali. Pri meni so bili primeri, ko so paradižniki sejani v začetku februarja vzniknili že konec februarja. Načeloma pa lahko pričakujemo vznik v sredini maraca, konec marca in začetek aprila. Na sliki spodaj vidite vznik paradižnika v letih 2014 in 2013.

Zimska setev 2013
22. april 2013
Zimska setev 2014
28. februar 2014

Pri temu načinu vzgoje mladim rastlinam mraz ne škodi, saj so od same setve naprej na mrazu! Vzniknejo takrat, ko so pogoji ustrezni. Če so dnevi zelo topli in sončni, lahko čez dan pokrovček odkrijemo in rastline izpostavimo vremenu.

7. Pikiranje

Če smo izbrali 1. način, so rastline kmalu po vzniku že primerne za individualno presajanje/pikiranje v 0.5L lončke. Pikiramo, ko se prva dva listka postavita v vodoraven položaj. Ali pa kasneje, odvisno od časa in volje. V 0,5L lončke jaz osebno presadim po eno sadiko. 

Če smo izbrali 2. način, presajanje ni potrebno. Vse kar moramo narediti je, da izberemo rastlino, ki se najlepše razvija, ostale pa odstranimo.

8. Nevarnost mraza in nadaljna nega sadik

Dostikrat pridejo ohladitve in mraz, sploh ponoči – takrat po potrebi aktiviramo mini tunel s folijo, saj prvotna posamezna pokrivala postanejo prenizka, rastline pa prevelike. 

Ne bojte se mraza! Rastline brez problema preživijo temperature pod ničlo. Vse kar potrebujete je, da zaščitite rastline pred slano. Slana je namreč tista, ki je za rastline usodna, zato se celotna zgodba pri meni podavadi dogaja pod napuščem, ki slani onemogoči, da bi “pristala” na rastlinah. V primeru, da napušča nimate, rastline prestavite v kakšen mini tunel oz. nekam v zavetje, kjer jih ne bo mogla dobiti slana.

Če se temperature spustijo pod -5°C, je najbolje rastline prestaviti v kakšno garažo, da mine tahujši mraz. Improvizirate pa lahko tudi pokrivanje z dekami ipd.

Malo kasneje, sredi aprila zgleda nekako takole…

Vzgoja sadik malo drugače - "Zimska setev"

Od druge polovice aprila naprej začnejo rastline pospešeno rasti! Zdaj smo najbolj pozorni na zalivanje, saj so rastline žejne zaradi hitre rasti in otoplitve. Za dobro rast je zelo pomemben substrat, ki ste ga izbrali. Mešanica, ki sem jo omenil zgoraj se meni zelo obnese.

9. Presajanje na vrt

Sadike so ponavadi godne za presajanje v sredini maja. Ravno prav! Jaz na prosto nikoli ne presajam prej kot po ledenih možeh. Takrat se vsako leto ohladi in se ne splača. Naj vas tudi ne zavede zračna temperatura, veliko bolj pomembna je temperatura tal!

Sadike paradižnika vzgojene s pomočjo zimske setve
15. maj 2018, zdrave in krepke sadike paradižnika

10. Ko zimska setev in vzgoja sadik paradižnika obrodi sadove

Pridelek iz sadik zimske setve
Čudovit pridelek iz sadik zimske setve na Vrtu BREZ prekopavanja

Je zimska setev primerna tudi za vzgojo sadik ostalih rastlin?

Poleg vzgoje paradižnika, lahko s pomočjo zimske setve vzgojimo še veliko drugih vrst rastlin, kot je recimo solata in ostale listnate rastline. Prav tako je zimska setev primerna za vzgojo sadik enoletnih cvetlic, zeliščnih trajnic itd.

Za še več uporabnega vrtnarskega znanja se nam pridruži v AKADEMIJI VRTNARJENJA > TUKAJ!

Zaključek

Hvala za pozornost!

Upam, da sem ti z zgornjim zapisom pomagal. Če ti je članek všeč, ga prosim posreduj svojim vrtnarskim znancem in prijateljem. Želim ti prijeteno vrtnarjenje, čim več črnih nohtov in veliko domačih, zdravih sadik.

Se beremo, slišimo, vidimo in kot vedno, naj raste!

 

Lep rastoč pozdrav,

Aljaž Plankl

 1. Pingback: Setev čebule = pridelek? • Vrt BREZ prekopavanja

 2. Marija pravi:

  Pozdravljeni Aljaz! Mene zanima, ce papriko in feferone na enak nacin vzgajate? Hvala in veliko uspehov in veselja pri vzgoji zelenja. 🙂

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živijo. Od plodovk imam izkušnje samo s paradižniki. Paprike bom letos prvič probal na ta način, so že posejane in čakajo zunaj na mrazu. Baje, da seme brez problema preživi. Kako je pa z vznikom in kasneje s pridelki pa ne bi vedel.

   • Vida Žagar pravi:

    Pozdravljen
    Imam krasno doma vzgojeno sorto paradižnika,mesnat z malo semen,veliki plodovi,dobrega okusa in zelo primeren za vkuhavanje,če ga seveda kaj ostane.
    Če želite vam z veselje pošljem,je še čas za setev..

 3. Olga Antuničevič pravi:

  Super da imamo nekoga ki razkira in proba stvari namesto nas.Jaz sem lani prvič probala posejati paprike, paradajze…..Najprej sem imela na ok. policah,pa potem v kleti, pa zunaj odkrivala cez dan pa pokrivala čez noč.Pa potem je tistih par paradižnikov ki niso bili za v smeti
  obrodilo vse neki zverižene plodove.Seme je bilo marmande in cour di bue.Letos me zelo mika da bi tebe spremljala pa probala zunaj.Hvala ti Aljaž za nesebično pomoč.

  • Aljaž Plankl pravi:

   Hvala za spremljanje. Sem vesel, da lahko pomagam. Kar pogumno z novimi eksperrimenti. Včasih pridemo do praks, ki odlično delujejo in se sprašujemo, kako smo lahko brez njih vrtnarili. 🙂

 4. Martina Bastarda pravi:

  Živjo, mene pa zanima, če je ta način primeren tudi za neogrevan rastlinjak, ali je bolje, da so lončki pod napuščem v zavetju ob hiši, kjer je verjetno vseeno malo bolj toplo? Lep pozdrav in dober začetek nove sezone želim 😀

  • Aljaž Plankl pravi:

   Zdravo Martina. Žal z rastlinjakom nimam izkušenj. Na tvojem mestu bi poizkusil. Pomojem, da bo lepo kalilo!

  • Jelka pravi:

   Lani sem vzgojila sama sadike v rastlinjaku lastne izvedbe iz gradbene mreže, visok je bil 1,70 cm širok pa 2 metra višek smo odrezali stran, pokrila z kopreno, čez še UV folijo in vzgojila vse sadike v njem.Res pa je, da sem jih ravnotako imela v lončkih in mini rastljinjaki ter ponoči pokrite z kopreno, da se niso preveč ohladile, ob sončnem vremenu sem morala odprt folijo da se ni pregrevalo, ker se zna segret do 40 stopinj,zvečer sem vse zaprla da se ni mogel mrzel zrak not pritajit, aja pa še to 1 meter od tal sem imela police(plohe) na njih pa lončke, vrata pa tuk široka, da sem še jaz komi not zlezla. Ampak uspeh je bil pri kumaricah za vlaganje paradižniku in paprikah,tudi por in rdečo peso sem uzgojjila. Vsako seme v svoj lonček, Aljaž hvala za vse nasvete.

 5. Milojka Primc pravi:

  Hvala lepa za se nasvete! Navdušena nad zimsko setvijo in tudi že vse lepo posejala in pripravila pokrito gredico na sončni strani hiše.Imam eno vprašanje, čeprav ste morda o tem že govorili, moram vseeno vprašati: koliko gre upoštevati dneve za list, plod… po koledarju?

  • Aljaž Plankl pravi:

   Jaz upoštevam! Definitivno ima vpliv, poleg tega si lahko s takšnim koledarjem zelo olajšamo planiranje setev. Skupaj z Vrtom Obilja smo za vse vrtnarje naredili >>> čudovit koledar, ki vključuje originalni biodinamični koledar (plod, list, korenina, cvet), poleg tega smo vključili časovnico po mesecih za vsako zelenjavo posebej. V primeru, da se odločite za nakup, se vam že vnaprej zahvaljujem za podporo! >>> Koledar je res praktičen, pa še lep povrhu. 🙂

 6. Valentina Močnik pravi:

  Pozdravljen, ter hvala za vse nasvete, ki nam jih radodarno predstavljas. Moje vprasanje se pa nanasa na forest gardening, ker sem zasledila, da se podajas tudi v te vode. Zanima me namrec, ce morda ves kam se obrnit za bolj prakticne nasvete glede tega nacina, sama ne najden nic v stilu tvojih konkretnih nasvetov (sem pa prebrala revolucijo ene slamice in Sepp Holtzerja, kjer sem se navdusila nad njihovo prakso). Drasticne eksperimente, kjer seme v glini meces prakticno po travniku oz. bolje, zemlje niti z kompostom ne tretiras, kaj sele prekopavas, mi je v teoriji izredno zanimiva in smiselna stvar, v praksi se pa jo bojim izvesti. Prav tako mi ni povsem jasen nacin kako sadike paradiznika ali paprike saditi na povsem neobdelano zemljo.
  Hvala v naprej, ter lep dan se naprej.

   • Valentina Močnik pravi:

    Hvala za napotitev in upam da ti uspe ze letos narediti nam revolucijo z gozdnim vrtnarjenjem. Srecno in uspesno se naprej. ☺

   • Mija Labrovic pravi:

    Aljaz zivjo.
    Mogoce mi bo zdravje dopuscalo letosnje vrtnarjenje.Pripracila sem veliko listja za zastirko,zimsko setev bom opravila v neogrevanem rastlinjaku.Napisem,kaksen bo uspeh.
    Lep pozdrav in hvala

 7. Irena Tretjak pravi:

  Pozdravljen Aljaž.
  Prijavila sem se na e-vodič 7 razlogov za Vrt BREZ prekopavanja. Kdaj lahko pričakujem mail?
  Zanima me tudi kje lahko vidim, kako se lotiti mojega vrta brez prekopavanja. Bo v Akademiji vrtnarjenja začetek s pripravo tal sedaj, ko začnemo z bobom in grahom ?
  Hvala, Irena

  • Aljaž Plankl pravi:

   Vodič dobiš še isto minuto. Preveri v mapi vsiljena pošta ali pa med promocijami. V kolikor ni tam si pa najbrž vnesla napačen email.

   Da ti odgovorim na vprašanje glede akademije. Tako je, v video modulih akademije je prikazanih več načinov spomladanske priprave tal.

 8. Majda pravi:

  Pozdravljen,danes sem sejala paradižnik,zimsko setev že tretje leto,se zelo obnese,ker so rastline veliko odpornejše.
  Poskusno sem posejala tudi gomoljno zleno,pastinak,peteršilj in vse na plano,pa da vidim kako se bo obneslo.Aljaž najlepša hvala za vso podano znanje.Majda

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živijo Majda. Me veselijo tvoji uspehi! Super. Pastinak priporočam, da seješ direktno na vrt, listni peteršilj se z zimsko setvijo zelo obnese, gomoljno zeleno pa še nisem probal in ne morem nič rečt. 🙂 Lep pozdrav in naj raste! Aljaž

 9. Meta Belič pravi:

  Pozdravljen Aljaž!
  Glede na vznik semen v aprilu se sprašujem, zakaj sploh tako zgodaj sejati in izpostavljati seme mrazu? Verjamem sicer tvojim izkušnjam, me pa zanima, ali je kakšen poseben razlog za to?
  Hvala in lp, Meta

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živijo Meta. Izpostavljanje mrazu je bistvo zimske setve. Tako seme dobi informacije o vremenskih razmerah in vznikne, ko je najbolj primeren čas za to. Lani so semena posejana v začetku februarja vzniknila že konec februarja. Leta 2018 se je zaradi vznik zavlekel do aprila. Vsako leto je časnovnica malo drugačna. sam ciljam na to, da izberem prvi dan za plod takoj po Valentinovem.

 10. Irena pravi:

  Pozdravljeni Aljaž,

  Za zimsko setev me je navdusila sodelavka, ki vas redno spremlja. Letos sem poskusila s sejanjem paradiznika, za kar sem uporavila vecji glineni lonec, ki sem ga napolnila z zemljo cca 5-7 cm pod robom,sedaj pa berem, da uporabljate manjse in plasticbe, je pri tem kaksna prednost?

  Hvala za odgovor in naj raste!
  Irena

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živijo Irena. Hvala za sporočilo.
   Prednost manjših posodic je v temu, da ne potrebujemo toliko substrata. Glede na to, da lahko že v pol litrskem lončku vzgojimo kar nekaj mladih za kasnejše pikiranje, večjih lončkov ne potrebujemo. Glede na to, da si uporabila večji glineni lonček, lahko pikiraš mladike, eno mladiko pa pustiš, da raste naprej in se razvije v sadiko kar v glinenem loncu. Lep pozdrav, Aljaž

 11. MIlojka Primc pravi:

  Pozdravljeni!
  Super je ta zimska setev! Sem lani poizkusila in so bile sadike zelo močne in odporne. Paradajzev je bilo kar precej. So me prijateljice že prosile, če bo letos kakšna sadika za njih – dober znak!
  Letos bom, seveda, ponovila in dodala seme feferonov, da vidim, kako bo. Solate ne bom sejala tako ,saj v vrtu kar dobro dela.
  Hvala, Aljaž!

 12. Mirko Cvetko pravi:

  Pozdravljen Aljaž,
  Hvala za poslane izkušnje zimske setve . Vsekakor se lotim tega zdaj ko je pravi čas. Obljubim tudi, da bom v aktiven v nadaljevanju v komentarjih in vprašanjih.
  S tvojom dovoljenem ta prispevek tudi razposljem prijateljem, ki bodo prav gotovo bodoci potencialni člani tvoje akadamije.
  Do naslednjega oglaševanja vse najboljše v novem letu in lepe praznike.
  Mirko

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živijo Mirko, seveda bom vesel, če pošlješ prispevek svojim prijateljem.
   Lepo bodi, smo na vezi in naj raste!

 13. Francka Valič pravi:

  Navdušena sem na nadgradnjo tvojih nasvetov in z obrazložitvijo nad vzgojo zelenjave. Eno leto bo kmalu kar te spremljam, pa lahko rečem, da sem se že ogromno naučila. Najbolj ponosna sem, kako z veseljem grem odrezati endivjo premer 40 do 50 cm to se mi še ni zgodilo. Sedaj je še na prostem pod kopreno, zato je kriv kompost in bokashi. Hvala ti, komaj čakam na zimsko setev, to še nisem probala, te bom spremljala, komaj čakam. LEPO, naj raste.

 14. Jana pravi:

  Aljaž, hvala za tvoje radodarno deljenje znanja. Še jaz dodam, posajen krompir jeseni hitreje vzkali in obrodi, le mogoče ob kakšno ograjo, ob betonsko skarpo. Čebulo sem letos plela samo enkrat potem pa pustila v plevelu, bila je krasna debela. Aljaž, predlagam, da nekje narediš srečanje in si izmenjamo izkušnje in semena. Pozdrav vsem tistim, ki imate radi zemljo in ljudi.

 15. Marta Smolej pravi:

  Aljaž pozdravljen. Hvala za nasvete, v jeseni sem pripravla po tvojem nasvetu eno gredo, za brez prekopavanja. Paradižnik sem letos posejala direkt v toplo gredo in moram reči bistveno boljši rezultat, kot okenske police in prekladanje iz prostora v prostor. Navdih mi je bil samonikli paradižnik po vrtu in kompostu. Mislim, da bo to moj način vzgajanja sadik za naprej. Letos probam še papriko in malancane.
  Lepe praznike, uspešno v 2021. Naj raste!

 16. Mirjam Cigoj pravi:

  Aljaž pozdravljen Hvala za nasvete o sejanju paradižnika . Tako si me navdušil z zunanjim sejanjem , da sem dve leti zapovrstjo posejala preveč semen, da mi je zmanjkalo prostora za sajenje. Lani sem sejala konec februarja, zrasli so na 60 cm , bili so preveliki preden sem jih lahko posadila. Letos bom sejala 17 marca, morda bodo ravno pravi ,v Vipavski dolini je topleje kot v celinskem delu Slo . Zeleni pozdrav

 17. Tatjana Slanc pravi:

  Mene bi pa zanimalo kakšen bi bil postopek za saditev v pokrite grede? Bi mogoče kar semena razporedila v zemljo zunaj, saj je greda ves čas pokrita?

 18. Alenka Brence pravi:

  Pozdravljen, po setvenem koledarju je dan za sejanje plodovk sele 6. marec (za paradiznik v redu, za papriko malo pozno). Zanima me, ali naj papriko po setvenem koledarju sejem na list, ali naj pocakam na plod. Hvala za odgovor in lep dan

 19. Smiljana Kocman pravi:

  Pozdravljen. Nekaj me zanima… moji paradižniki imajo že par pravih listov in jih imam trenutno na okenski polici, v prostoru, ki je neogrevan pa je caa 17°C…razmišljam, da bi jih dala ven, ker se mi zdi, da imajo premalo svetlobe…zanima me, če bi jih mogla na trenutne temperature ponoči kaj pokrivat s kopreno?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja