VSEBINA 4 URNE DELAVNICE

Vrt BREZ prekopavanja

Vzgoja sadik za jesensko/zimsko pridelavo

Vrtni pripomočki in orodje

Prikaz kompostiranja

Z obiskom delavnice dobiš izkušnjo s pomočjo katere lahko narediš konkretne korake na svoji vrtnarski poti. Pridi in se pobližje spoznaj z načinom vrtnarjenja, ki omogoča enostavnost opravil ter bogate pridelke.

Delavnico vodi Aljaž Plankl, skrbnik spletnega portala Vrt BREZ prekopavanja, dolgoletni vrtnar s pestrimi izkušnjami na področju priprave vrtnih tal, vzgoje sadik in kompostiranja.

VSTOPNICA ZA ENO OSEBO

49,90
 • Razlaga praktičnih primerov
 • Vprašanja & Odgovori
 • Trajanje: 4h
 • DARILO: Vroče kompostiranje (VIDEO TEČAJ)

VSTOPNICA ZA DVE OSEBI

87
 • Razlaga praktičnih primerov
 • Vprašanja & Odgovori
 • Trajanje: 4h
 • DARILO: Vroče kompostiranje (VIDEO TEČAJ)

Možnost plačila po predračunu, PayPalu ali s kreditno kartico. Število mest je omejeno!

JE DELAVNICA NAMENJENA ZAČETNIKOM ALI IZKUŠENIM VRTNARJEM ?

Moj namen je, da ti vrtnarjenje in vrtnarske prakse predstavim čim bolj jedrnato, brez nepotrebne navlake. Usmerjam k praktičnim rešitvam, ki so plod dolgoletnih izkušenj, zato bodo tudi tisti malo bolj izkušeni, domov odšli s kakšnim novim trikom. Začetniki pa vedno zelo lepo vabljeni!

kako JE S PRIHODOM NA LOKACIJO IN POTEKOM delavnicE ?

Delavnica traja 4 ure in sicer od 16:00 do 20:00. Na dogovorjenem mestu se dobimo 15 minut pred začetkom delavnice. Lokacija vrta je blizu RTV Maribor in vrtnarije Bensa. Vsi, ki boste kupili vstopnico dobite na email vse potrebne podatke o delavnici.

Na začetku delavnice bomo naredili obhod vrta, kjer bomo spoznali najpomembnejše osnove za uspešno vrtnarjenje.

Nato bomo na praktičnih primerih spoznali pripravo in nego tal brez prekopavanja in si pogledali tehnične plati vrta, v drugem delu delavnice pa se bomo podali v svet vzgoje sadik za jesensko/zimske pridelke ter različne načine kompostiranja.

Nekje na polovici delavnice bo odmor za malico in pogostitev. Vmes bomo imeli dva kratka 10 minutna odmora. Na vrtu je možnost sedišč ter sence!

Vsebina delavnice

Vrt BREZ prekopavanja

Zagotovo najlažja in učinkovita metoda za sonaravno vzgojo domače zelenjave.

Vzgoja sadik

Temelj, s pomočjo katerega ne vzgojimo samo vrhunskih domačih sadik, ampak hkrati tudi načrtujemo in planiramo zasaditev vrtnih površin. Pogledali si bomo kakšne karakteristike in lastnosti ima zelenjava in kateri čas je najboljši za posamezno vrsto zelenjave.

Vrtni pripomočki in orodje

Uporaba orodja, vrtni tuneli in pokrivala, ter ostale tehnične podrobnosti.

Kompostiranje

Prikaz in nasveti za različne načine kompostiranja. BONUS: Video tečaj v vrednosti 47€.

ZAKAJ ZASTIRKA IN NEGA VRTNIH TAL ?

Ko oživimo vrtna tla, se zavemo, kaj smo zamujali. Na pomoč nam priskoči nešteto koristnih mikrobov, ki tvorijo mrežo življenja v tleh, le ta pa podpira rastline. Narava nam povrne z rodovitnimi tlemi in bujnimi pridelki. Na delavnici izveš podrobnosti o tem, kaj se zares dogaja v tleh in kako to vpliva na rastline.

KAKO LAHKO Z MANJ ENERGIJE NA VRTU NAREDIM IN DOSEŽEM VEČ ?

Prvi koraki so zagotvo namenjeni zaščiti tal. Prvovrstna izbira je zagotovo kompostna zastirka, nato pa sledijo vse ostale zastirke. Ne odkrivaj tople vode in se izogni napakam, ki sem jih namesto tebe naredil z različnimi zastirkami na različnih tleh. 🙂

NA VRTU JE VSAKO LETO POLNO PLEVELA. KAKO SE TEMU IZOGNITI ?

Plevel je samo eden izmed izzivov. Kako te izzive nasloviti in narediti vrtnarjenje bolj sproščeno, je ena izmed mojih strasti. Vrtnarjenje je lahko čudovito potovanje brez mukotrpnega pletja in na delavnici lahko vidiš, da je to čisto res.

ALI JE PREKOPAVANJE RES NESMISELNO ?

Da, in brez problema se lahko prekopavanju v celoti izogneš. Marsikdo nimi v tem času vrtnih površin pripravljenih tako, kot bi si želel, a nič ne de. “Kmalu” prihaja čas za enostavno in učinkovito nego vrtnih tal za sezono 2021. Pridi na delavnico in se spoznaj s primeri dobrih praks priprave tal brez prekopavanja spomladi, poleti in jeseni.

Ali se vzgoja lastnih sadik in načrtovanje vrta splača ?

Vzgoja sadik je zagotovo eden izmed temeljev vrtnarjenja. Tukaj ne govorimo samo o vzgoji sadik paradižnika, ampak o vseh  ostalih rastlinah, ki jih lahko za relativno mali strošek vzgojimo doma. Nič se ne more primerjati z domačimi sadikami, če so le te pravilno vzgojene. Na predavanju bom govoril o tistih najpogostejših napakah pri vzgoji sadik, kako se jim izogniti in katere smernice je potrebno upoštevati, če želimo vzgojiti popolne sadike.

zAKAJ KOMPOSTIRANJE ?

Kompostiranje je način, kjer vrtnarji zaključimo oz. nadaljujemo krog življenja. Prdvsem tistega mikrobiološkega. Za uspešno in kvalitetno kompostiranje doktorata, je pa zagotovo smiselno, da se seznanimo z načeli ter smernicami, ki nam pomagajo, da pridelamo kvaliteten kompost.

Delavnico vodi: Aljaž Plankl

Aljaž Plankl s kompostom v dlaneh

Tudi jaz sem bil nekoč povsem na začetku, z mnogimi vrtnarskimi izzivi in dvomi. Vem, kako se počutiš! Skozi leta sem spoznal vzorce najpogostejših izzivov s katerimi se vrtnarji srečujemo. Te izzive znam zelo dobro nasloviti in ponuditi rešitve ter smernice, ki ti bodo poenostavile in olajšale vrtne dogodivščine. Moja strast in navdušenje nad vrtnarjenjem je nalezljiva. V kombinaciji s smernicami, ki jih nudim, boš na vrtu deloval lahkotno in učinkovito. Nič več začaranih krogov, nepotrebnih posegov, zapravljanja časa in slabih rezultatov. Vrtnarjenje je lahko čudovito potovanje in moje poslanstvo je, da ti pri temu pomagam.

 • 2007: Začetek vrtnarske poti
 • 2009: Opravljen PDC (mednarodno priznan 72-urni tečaj permakulturnega načrtovanja)
 • 2009 – 2011: Udeležba na številnih delavnicah (nabiranje in priprava divje hrane, naravna gradnja, vrtnarjenje) ter praktična uporaba znanja v vsakdanjem življenju
 • 2010: Pridobitev naziva “Diplomirani permakulturni načrtovalec” na Evropski Permakulturni Konvergenci
 • 2011: Organizacija in izvedba prve delavnice v lastni režiji
 • 2012 – 2014: Pridobivanje znanja in izkušenj na področju poučevanja in mentorstva z udeležbo na mednarodnih srečanjih in izobraževanjih EPT (European Permaculture Teachers)
 • 2014 – 2018: Upravljanje in skrb za Domačijo Pr’ Nebavec (Šmartno pri Litiji)
 • 2015 – do danes: Organizacija in izvedba PDC-jev (72-urni tečaj permakulturnega načrtovanja)
 • 2017: Udeležba na tečaju Holistic Land Planning (celostno načrtovanje zemljišča) in pridobitev certifikata za uspešno opravljen tečaj s strani organizacije Holistic Management International
 • 2017: Udeležba na tečaju REX – Farm Planning Program (načrtovanje kmetije) in pridobitev mnogih izkušenj ter znanja za celostno načrtovanje in upravljanje kmetij.
 • 2018 – 2019: Kmetovanje in organizacija šol v naravi na kmetiji Zajelenk
 • 2020: Oskrbovanje Mestnega vrta pod Pekarsko gorco

Pridi na delavnico in odpri vrata lažjemu načinu vrtnarjenja

VSTOPNICA ZA ENO OSEBO

49,90
 • Razlaga praktičnih primerov
 • Vprašanja & Odgovori
 • Trajanje: 4h
 • DARILO: Video tečaj kompostiranja

VSTOPNICA ZA DVE OSEBI

87
 • Razlaga praktičnih primerov
 • Vprašanja & Odgovori
 • Trajanje: 4h
 • DARILO: Video tečaj kompostiranja

Možnost plačila po predračunu, PayPalu ali s kreditno kartico. Število mest je omejeno!