fbpx

Domač bokashi posip

Domač bokashi posip se odlično obnese pri bokashiranju (fermentiranje kuhinjskih odpadkov). Uporaben je tudi pri izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri raznih drugih oblikah kompostiranja itd.

Bokashi posip lahko kupite pod nazivom raznih blagovnih znamk. Meni osebno je v veliko veselje kaj takega narediti sam doma. Kar nekaj časa sem raziskoval in nekega dne povsem po naključju na potovanju po Španiji naletel na preverjen domač recept za domač bokashi posip.

Recept za domač bokashi posip

Leta 2013 sem obiskal čudovito kmetijo, v oskrbi čudovitega človeka, ki je skupaj s sinom pridno kmetoval, poleg tega pa razvijal napredne biološke procese in sistem na kmetiji. Oba zelo razgledana na področju celostnega biološkega kmetovanja že leta pripravljata razne domače zvarke.

Med njimi je tudi domača verzija bokashi posipa…

Recept za domač bokashi posip (večja količina):

Ta recept je primeren za izdelavo večjih količin. Za manjše količine glej malo nižje.

Potrebščine / sestavine

20 kg listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda po občutku
200L sod

Postopek

1. Zmešamo otrobe in listavko.

2. Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura (glej slikovni opis spodaj).

3. Zrakotesno zapremo za en mesec.

4. Aerobni mikrobi porabijo ves zrak, naredijo “seme” in nato umrejo, nakar proces prevzamejo anaerobni mikrobi.

5. En mesec kasneje je posip gotov.

Recept za domač bokashi posip (manjša količina):

Za večino vrtnarjev je ta recept najbolj primeren in ga sam tudi največkrat uporabljam.

Potrebščine / sestavine

Listavka (1,5kg)
Otrobi (3kg)
Voda
Ena skodelica melase ali sladkorja (v originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil. Druge alternative so moscavado sladkor, navadni bel ali rjavi sladkor ter naravni sirupi)
Kangla s tuš nastavkom
2x jupol vedro (18L)
Nepropustna gajba za mešanje in vlaženje
10L vedro z neprodušnim pokrovom

Primerna mešanica za domač bokashi posip

V gozdu naberem polovico jupol vedra listavke*. Odgrnem listje in naberem močno preperelo listje ter črni humus. Izogibam se večjim kosom lesa, celemu listju, kamenju ipd. Zares fin material dobim, če vse skupaj presejem skozi plastično gajbico.

*Listavka (mešanica gozdnega humusa in preperelega listja)

K listavki enakomerno primešam otrobe*. To je najlažje narediti, ko so otrobi še suhi. Za vsako enoto listavke dodam 2 enoti otrobov.

* Otrobi (ostanki pri mletju moke) (te na sliki spodaj dobiš na vsaki kmetijski zadrugi) (sicer pa priporočam, da jih dobiš na kakšnem ekološkem mlinu)

Mešanica za domač bokashi posip mora biti ravno prav vlažna...

Sedaj, ko so otrobi in listavka dobro premešani, je čas za vlaženje. Najprej zmešam skodelico melase z eno skodelico tople vode. Melasa se lepše raztopi v manjši količini tople vode. 

Raztopljeno mešanico nato zlijem v kanglo s tuš nastavkom, v približno 5 litrov vode. Naj ne bo mrzla, najboljše, da je mlačna oziroma topla.

Pa začnimo vlažiti…

POMEMBNO! Vlaži počasi in na obroke! Mešanica se namreč lahko v procesu nastajanja pokvari zaradi prevelike količine vode. Če iz mešanice kaplja, ko stisneš material v pest, pomeni, da je preveč navlaženo! 

Kdaj je torej dovolj navlaženo in kako to dosežem?

Med sprotnim mešanjem in vlaženjem preverjam količino vlage v mešanici – vlage je dovolj, če ostane sprijeto, ko stisnem v pest in razklenem dlan. Ko močno stisnem, se pocedi kakšna kapljica, zagotovo pa se ne cedi!

S tlačenjem dosežemo anaerobne pogoje, ki so za končni posip ključnega pomena

Ko imam ustrezno vlago (slika zgoraj), snov tesno natlačim v 10L vedro ter neprodušno zaprem s pokrovom.

Vedro na sliki se dobi po šolah, vrtcih – so prehrambene kvalitete, saj se uporabljajo za mleko in imajo zelo dober zrakotesni pokrov, kar je zelo pomembno.

Dobljeno mešanico močno natlačim v izbrano posodo, jo zrakotesno zaprem in dam na sobno temperaturo za en mesec.

Kdaj je domač bokashi posip narejen in kako vem, da je uspel?

En mesec kasneje (vmes ne odpiraj!) je posip gotov. Končan posip ima sladko-kiselkast vonj in je pripravljen na sušenje. Razgrnemo ga v tanko plast na kakšno plahto in pustimo na vetru in soncu ter občasno pregrabimo, da se hitro in enakomerno posuši.

Uporaba in shranjevanje bokashi posipa

Posušen posip je zelo enostaven za uporabo in shranjevanje. Pazi, da pri shranjevanju ni izpostavljen direktni sončni svetlobi in da ne pride v stik z vlago! 

Kako uporabljam bokashi posip za fermentiranje kuhinjskih odpadkov, si lahko ogledate na videu spodaj.

Zaključek

Upam, da ti je zgoraj opisan recept jasen in da ti bo prišel prav za domačo izdelavo. Meni se izdelava domačega posipa obnese že vrsto let.

Če ti je članek všeč, ga posreduje svojim vrtnarskim znancem in prijateljem.

Lepo bodi in naj raste!

Aljaž Plankl

Aljaž Plankl | Vrt BREZ prekopavanja

P.S.

V kolikor nimaš možnosti izdelave domačega posipa, ga lahko po zelo ugodni ceni kupiš na sledeči povezavi

EM Bokashi POSIP 2kg

 1. Pingback: Bokaširanje | Kompostiranje kuhinjskih odpadkov - VIDEO • Vrt BREZ prekopavanja

 2. Ave Roškar pravi:

  Hvala za enostaven a izčrpen opis postopka za izdelavo posipa. Zelo upam, da mi bo uspel in bom lahko ceneje pridelala svoj kompost.
  Veliko uspehov pri vašem delu vam želim.
  Ave Roškar

 3. Jožica Gosak pravi:

  Hvala Aljaž za tako lepo razlago tale recept bo pa dobrodošel ,saj veš pregovor naredi si sam,pomagaj si sam a če napotka ne poznam ne vem
  ne kod ne kam.ti si nam dal pobudo sedaj pa hitro na delo čeprav z zamudo

 4. Patricija Štefanič pravi:

  Pozdravljeni Aljaž, tudi sama sem se odločila, da si naredim svoj bokaši posip. Ker sem doma imela velike količine Em1, sem si recept naredila rahlo po svoje in sicer: 1.5 L Em1, 4 kg otrobov, 425 g belega sladkorja, 2.5 L vode. Vse skupaj sem zmešala in napolnila 10 l posodo. Ker to delam prvič, me zanima, če so moja razmerja količin primerna?
  Hvala za odgovor,
  Patricija

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živijo Patricija.
   Tvoj recept se sliši povsem na mestu in ni razloga, da ne bi deloval, če si upoštevala vse ostale smernice. Hvala za vprašanje in naj rata!

 5. Branko Pavletič pravi:

  Hvala za recept.Prvič slišim,sedaj bom poizkusil.Do sedaj sem uporabljal zalivko iz kopriv,gabeza,preslice,bezga in žajbla. Z isto zalivki sem občasno tidi zalival rastline.Ne vem če je prav,vendar mislim da deluje,ker sem opazil, da je pri kompostiranju zelo pomembna vlwga.
  Lp

 6. Darinka trdina pravi:

  Tudi sama bom zacela v teh dneh samoizolacija uzivati v pripravi domacega komposta. Sedaj izključujem proces 1 m3 priprave vrocega kompostiranje. Mislim da bo ratalo. Jutri pa pripravim se ta posip. Po vasi zaslugi imam vse sestavine, zanima pa me le ali lahko poaip sušim na podstresju, kje je toplo in zracno. Hvala vam in lp

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živjo Darinka. Prostor, ki si ga opisala se mi zdi primeren za sušenje. Bo pa trajalo dlje časa, da se posuši. Če imaš možnost, ti priporočam, da ga posušiš na prostem, tako kot je opisano v članku.

 7. Matjaž pravi:

  Najprej hvala!
  Sam nisem zasledil drugačne melase kot prehrambene kvalitete na polici z zdravo prehrano, po prehracej zasoljeni ceni.
  Kje to nabaviš? Ali je brezpredmetno, ker so alternetive ekvivalentne?

  • Aljaž Plankl pravi:

   Žiivjo. Poizskusi pri kakšnemu večjemu kmetu, ki ima krave mlekarice. Oni imajo ponavadi kar celo 1000L cisterno te melase po zelo nizki ceni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja