fbpx
Aljaž Plankl ● Vrt BREZ prekopavanja ● Zastirka in nega vrtnih tal

Kdo je Aljaž Plankl?

Strasten vrtnar

Ljubitelj in opazovalec narave

Mentor vrtnarjenja

Vrtnarski nomad

Aljaž Plankl s kompostom v dlaneh

Tudi jaz sem bil nekoč povsem na začetku, z mnogimi vrtnarskimi izzivi in dvomi. Vem, kako se počutiš! Skozi leta sem spoznal vzorce najpogostejših izzivov s katerimi se vrtnarji srečujemo. Te izzive znam dobro nasloviti in ponuditi smernice, ki ti bodo poenostavile in olajšale vrtnarjenje. Moja strast nad vrtnarjenjem je nalezljiva. V kombinaciji s smernicami, ki jih nudim, boš na vrtu deloval lahkotno in učinkovito. Nič več začaranih krogov, nepotrebnih posegov, zapravljanja časa in slabih rezultatov. Vrtnarjenje je lahko čudovito potovanje in moje poslanstvo je, da ti pri temu pomagam.

 • 2007: Začetek vrtnarske poti
 • 2009: Opravljen PDC (mednarodno priznan 72-urni tečaj permakulturnega načrtovanja)
 • 2009: Začetek potovanja po Sloveniji in obisk številnih delavnic (nabiranje in priprava divje hrane, naravna gradnja, vrtnarjenje) ter praktična uporaba znanja v vsakdanjem življenju
 • 2011: Pridobitev naziva “Diplomirani permakulturni načrtovalec” na Evropski Permakulturni Konvergenci
 • 2011: Organizacija in izvedba prve delavnice v lastni režiji
 • 2012 – 2014: Pridobivanje znanja in izkušenj na področju poučevanja in mentorstva z udeležbo na mednarodnih srečanjih in izobraževanjih EPT (European Permaculture Teachers)
 • 2014 – 2018: Življenje na domačiji Pr’ Nebavec (Šmartno pri Litiji)
 • 2015 – do danes: Organizacija in izvedba PDC-jev (72-urni tečaj permakulturnega načrtovanja)
 • 2017: Holistic Land Planning (celostno načrtovanje zemljišča) in pridobitev certifikata za uspešno opravljen tečaj s strani organizacije Holistic Management International
 • 2017: REX – Farm Planning Program (načrtovanje kmetije) in pridobitev mnogih izkušenj ter znanja za celostno načrtovanje in upravljanje kmetij.
 • 2018 – 2019: Kmetovanje in organizacija šol v naravi na kmetiji Zajelenk
 • 2020: Oskrbovanje Mestnega vrta pod Pekarsko gorco

Zgodba

Živijo! Moje ime je Aljaž. 🙂

Naj ti povem zanimivo zgodbo in sicer je to zgodba mojega vrtnarskega potovanja, hkrati pa tudi zgodba življenja v zadnjih 12 letih. 2007, ko sem se odločil, da želim vzgajati svojo lastno hrano sem začel s prebiranjem vrtnarskih knjig, s sodelovanjem na online forumih, prebiranjem člankov itd.

Že od samega začetka me je zanimalo sonaravno vrtnarjenje, saj sem v ta zanimivi svet vstopil ravno zaradi velike strasti do zemlje in rastlin. Zelo hitro sem ugotovil, da bom na svoji poti potreboval somišljenike, ki jim lahko zaupam in me lahko vodijo, saj je vrtnarjenje polno izzivov, dvomov in napak.

Eden izmed pomembnih oseb na tej poti je zagotovo moj oče, ki je, odkar pomnim, pri naši hiši skrbel za vrt in pridelavo hrane. Mislim, da sem ravno od njega podzavestno dobil občutek in intuicijo za vrt. Potem so tukaj še sosedi s katerimi sem velikokrat padel v dolgo in poglobljeno debato o aktualnih stvareh, ki jih je potrebno narediti na vrtu.

 

Skratka…

Februarja 2008 sem si ustvaril svoj prvi vrt. Poln informacij in 0 izkušenj! 🙂 Bil sem poln radovednosti in to se do današnjega dne ni spremenilo. Bilo je veliko dvomov in neprestanoma sem iskal potrditve, če sem na pravi poti. Moje najpogostejše vprašanje se je glasilo: “A bo vredu, če naredim tako? 🙂

Najbolj zanimivo na tej moji poti je to, da sem od samega začetka prakticiral vrtnarjenje brez prekopavanja in uporabo zastirke. Zdaj je to splošno sprejeta stvar, zastirka ni več nekaj posebnega. Takrat, brez heca, je bila to prava tabu tema. Moral si biti zares nor, da si zagovarjal tak način, čeprav je o tem že leta 1985 pisala gospa Marija Omahen v odlični knjižici Moj Bio Vrt.

Nisem imel možnosti, da bi šel k nekomu in si ogledal kako se to dela. Tudi na internetu smo somišljeniki skupaj odkrivali in kot pionirji raziskovali, delali napake in iz leta v leto, počasi gradili temelje za lastno dinamično rutino v kateri se lahko počutimo sproščeni, varni in učinkoviti.

Kaj bi dal takrat za nekoga, ki bi mi rekel: “Lej, takole naredi, tega ne delat, bodi pozoren na to, to in to.” Vprašal bi 10 vprašanj, on pa bi mi v enem stavku pojasnil kako in kaj.

Vsi, ki se s takšnim načinom vrtnarjenja srečujete v letu 2020, imate zares srečo. 🙂

 

V glavnem…

Na samem začetku sem bil zelo fokusiran na na nego tal s pomočjo zastirke – kako tla izboljšati, kako so lahko bolj živa in zdrava. Kljub temu sem imel količinsko zelo slabe pridelke!

To mi ni vzelo poguma in sem vztrajal. Šele kasneje sem spoznal, da slabi pridelki niso imeli nobene veze z rodovitnostjo tal. Šlo je namreč za detajle, ki jih v svet vrtnarjenja prinese uporaba zastirke.

Zelo sem vesel, da sem vrtnarjenje brez prekopavanja in uporabo zastirke osvojil, predvsem pa poenostavil. Pa ne toliko zaradi pridobivanja novih informacij in znanja, temveč zaradi praktičnih izkušenj s katerimi sem izluščil tisto najbolj pomembno ter odstranil vso navlako, ki mi ne služi. Po vseh teh letih se je vame naselila neke vrsta sigurnost in zaupanje v to, kar počnem.

In to je del mojega poslanstva. Poleg tega, da zakopljem svoje prste v zemljo, želim to enostavnost, učinkovitost in sproščenost prenesti v tvoj svet, v tvojo vrtnarsko pot na kateri se nahajaš. Ne glede na to ali si povsem na začetku ali pa že dlje časa vrtnariš, prepričan sem, da ti lahko vse skupaj olajšam.

 

Kje sem ostal? Aha, že vem…

Nekaj let sem se nahajal na točki 0. Ni šlo na slabše, na bolje pa tudi ne. Leta 2011 na nek način zapustil domači kraj, svoj vrt in začel potovati po Sloveniji, se izboraževal na delavnicah, se učil od izkušenih vrtnarjev, se družil s somišljeniki in na raznih koncih Slovenije preizkušal svoje vrtnarsko znanje in naravno bivanje.

To so bila leta divjega nomadstva, ko sem svojo povezanost z naravo poglobil v neizmerne širine in globine. Vrtnarjenje me je spremljalo na vsakem koraku. Ljubezen do zemlje in rastlin sem nadgradil s teoretičnim znanjem in praktičnimi izkušanjami. Skrbel sem za vrtove drugih ljudi, se tu in tam vrnil na domači vrt, in vse skupaj je ščasoma postalo malo naporno.

Težko je namreč pripraviti vrt, potem pa se na ta isti vrt vrniti šele nekaj mesecev pozneje, predvsem, če za ta vrt skrbi nekdo drug. Pojma nimaš, kaj vse je na vrtu zgodilo in tako nimaš vpogleda v to kaj so vzroki in kaj posledice. Takrat sem prvič začutil, da se želim ustaliti, da želim poskrbeti in negovati eno samo zemljico na kateri bom stalno prisoten.

 

In zgodilo se je nekaj neverjetnega… 

Leta 2014 sem bil povabljen, da se preselim na kmetijo.

Ampak to je zgodba za drugič. 🙂

Zdaj smo namreč že v letu 2020 in od takrat sem na področju vrtnarjenja marsikar doživel. Naj samo povem, da se vsak dan sprašujem, kako lahko tebi kot vrtnarju na tej poti čim bolje pomagam s svojim znanjem, izkušnjami in smernicami.


Bodi dobro in sva na vezi… 


Vzgoja boba in korenja na vrtu brez prekopavanja
Setev in pikiranje, sadike v platojih