Kako narediš popolnoma domač BOKASHI posip?!

30. november 2018; Domač BOKASHI posip

Bokaši posip se odlično obnese pri bokaširanju (kompostiranje kuhinjskih odpadkov s pomočjo fermentacije), pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri raznih drugih načinih kompostiranja, pri stelji za živali, zorenju gnoja, v gospodinjstvu itd.

Leta 2013 sem bil na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi. Oče in sin, oba zelo razgledana na področju kmetovanja že leta pripravljata domače bokashi zvarke.
Med njimi je tudi bokashi posip…


Tukaj je njun RECEPT (večja količina):

Citiram:
20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda
200L sod
Zmešamo otrobe in listavko.
Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura (glej slikovni opis spodaj).
Zrakotesno zapremo za en mesec.
Aerobni mikrobi porabijo ves zrak, naredijo “seme” in nato umrejo, nakar proces prevzamejo anaerobni mikrobi.
Po enmu mesecu je posip gotov.

 

Recept z MANJŠIMI količinami: 

 

POTREBŠČINE/SESTAVINE

– listavka (1,5kg)
– otrobi (3kg)
– voda
– ena skodelica melase ali sladkorja (v originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil. Alternative: moscavado sladkor, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirupi in drugo)
– kangla s tuš nastavkom
– 2x jupol vedro (18L)
– nepropustna gajba za mešanje in vlaženje
– 10L vedro z neprodušnim pokrovom

 

POSTOPEK

1. V gozdu naberem pol jupol vedra listavke. Odgrnem listje in naberem črni humus in močno preperelo listje. Izogibam se večjim kosom lesa, celemu listju, kamenju ipd. Zares fin posip dobite, če listavko presejete. Jaz ponavadi presejem skozi plastično gajbico…

listavka (mešanica gozdnega humusa in preperelega listja)

 

otrobi (ostanki pri mletju moke) (te na sliki spodaj dobite na vsaki kmetijski zadrugi)

Otrobov ponavadi dam 2x več kot listavke.

 

 

2. Listavko in otrobe zmešam predno začnem vlažiti. Suhe otrobe je namreč veliko lažje enakomerno premešati z listavko.

 

 

3. Sedaj, ko so otrobi in listavka dobro premešani, je čas za vlaženje. Najprej zmešam skodelico melase/sladkorja z eno skodelico tople vode. Melasa/sladkor se lepše raztopi v manjši količini tople vode. 

Raztopljeno mešanico nato zlijem v kanglo s tuš nastavkom, v približno 5 litrov vode. Naj ne bo mrzla, najboljše, da je vsaj mlačna.

Pa začnimo vlažiti…

POMEMBNO! Vlažite počasi in na obroke, izdelava posipa se lahko pokvari zaradi prevelike količine vode. Pri stiskanju v pest voda ne sme kapljati iz posipa – to pomeni, da je že preveč navlaženo! 

Kdaj je torej dovolj navlaženo?

Med sprotnim mešanjem in vlaženjem preverjam količino vlage v posipu – vlage je dovolj, če ostane sprijeto, ko stisnem v pest in razklenem dlan. Morda se pocedi kakšna kapljica, ko močno stisnem, zagotovo pa se ne cedi!

 

 

4. Ko imam ustrezno vlago v posipu (slika zgoraj), snov tesno natlačim v 10L vedro ter neprodušno zaprem s pokrovom, ki pride zraven.
Vedro se dobi po šolah, vrtcih – so prehrambene kvalitete, saj se uporabljajo za mleko in imajo zelo dober zrakotesni pokrov, kar je zelo pomembno.

Dobljeno mešanico močno natlačim v izbrano posodo, jo zrakotesno zaprem in dam na sobno temperaturo za en mesec.

 

 

5. Po enemu mesecu (vmes ne odpirajte!) je posip gotov in ga je najbolje popolnoma posušiti. Razgrnemo ga v tanko plast na kakšno plahto in pustimo na vetru in soncu ter občasno pregrabimo, da se hitreje in enakomerno posuši.

končan posip ima sladko-kiselkast vonj in je pripravljen na sušenje

 

6. Posušen posip je zelo enostaven za uporabo in shranjevanje.

Pazite, da pri shranjevanju ni izpostavljen direktni sončni svetlobi in da ne pride v stik z vlago!

 

Kratko in jedrnato razlago na temo BOKASHI KOMPOSTIRANJA si oglejte >>> TUKAJ

 

P.S.

V kolikor nimate možnosti izdelave domačega posipa, ga lahko po zelo ugodni ceni kupite pri Robiju in Tjaši (Vrt Obilja)

Povezava >>> EM Bokashi POSIP 2kg

 

Lep pozdrav in naj raste,

Aljaž | Vrt BREZ prekopavanja

 1. Pingback: Bokaširanje | Kompostiranje kuhinjskih odpadkov - VIDEO • Vrt BREZ prekopavanja

 2. Ave Roškar pravi:

  Hvala za enostaven a izčrpen opis postopka za izdelavo posipa. Zelo upam, da mi bo uspel in bom lahko ceneje pridelala svoj kompost.
  Veliko uspehov pri vašem delu vam želim.
  Ave Roškar

 3. Jožica Gosak pravi:

  Hvala Aljaž za tako lepo razlago tale recept bo pa dobrodošel ,saj veš pregovor naredi si sam,pomagaj si sam a če napotka ne poznam ne vem
  ne kod ne kam.ti si nam dal pobudo sedaj pa hitro na delo čeprav z zamudo

 4. Patricija Štefanič pravi:

  Pozdravljeni Aljaž, tudi sama sem se odločila, da si naredim svoj bokaši posip. Ker sem doma imela velike količine Em1, sem si recept naredila rahlo po svoje in sicer: 1.5 L Em1, 4 kg otrobov, 425 g belega sladkorja, 2.5 L vode. Vse skupaj sem zmešala in napolnila 10 l posodo. Ker to delam prvič, me zanima, če so moja razmerja količin primerna?
  Hvala za odgovor,
  Patricija

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živijo Patricija.
   Tvoj recept se sliši povsem na mestu in ni razloga, da ne bi deloval, če si upoštevala vse ostale smernice. Hvala za vprašanje in naj rata!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja