AKADEMIJA VRTNARJENJA

Vrt BREZ prekopavanja - Vzgoja sadik - Kompostiranje

Akademija vrtnarjenja je zbirka video tečajev in spletnih seminarjev, ki jih vodim Aljaž Plankl, ljubitelj narave, permakulturni načrtovalec in vrtnar. Glede na to, da bereš te vrstice, ti je vrednost domačega zelenjavnega vrta in vrhunske domače zelenjave dragocena. Svoje znanje in delo na vrtu lahko nadgradiš s pomočjo treh temeljev vrtnarjenja.

Vzgoja sadik

Vrt BREZ prekopavanja

Kompostiranje

Komu je Akademija vrtnarjenja namenjena?

 • Imaš željo po učinkovitem in preprostem načinu vrtnarjenja.
 • Zanima te priprava in nega tal, vzgoja sadik ter pridelava kvalitetnega komposta.
 • Želiš narediti korak več v vrtnarjenju, delati pemetneje, imeti preverjen sistem ter podporo.

Kaj pridobiš z udeležbo v Akademiji vrtnarjenja?

Podporo, da narediš korak naprej in v vrtnarjenju dosežeš to, kar si najbolj želiš. Dostop do odlične video platforme ti omogoča ogled video tečajev, posnetkov predavanj in delavnic ter ponovni ogled mesečnih spletnih seminarjev, ki jih lahko spremljaš tudi v živo.

Tako, na kratko. 🙂 

Na naslednji sliki lahko vidiš vsebine, ki so ti na voljo, ko postaneš član.

Učna pot v Akademiji vrtnarjenja je zgrajena na treh temeljih, ki so osnova za pridelavo hranljive in kakovostne domače zelenjave:
 
Vrt BREZ prekopavanja
Prehod na metodo brez prekopavanja ter kako iz leta v leto ohranjaš živa tla na domačem zelenjavnem vrtu. Kako ustvariš nov vrtov brez prekopavanja in kako ga negovati. Kaj vse je dobro vedeti o zastiranju in uporabi zastirke na vrtu.
 
Vzgoja sadik
Vzgoja sadik od A-Ž. Priprava substrata, izbira ustreznih platojev in lončkov, setev semen in nadaljna vzgoja. Kako vzgojiš vrhunske domače sadike mnogih zelenjavnih vrst glede na pogoje, ki jih imaš.
 
Kompostiranje
Kako ustvariš kvaliteten kompost za vzgojo sadik in zastiranje vrtnih tal. Z ogledom video tečajev pridobiš osnovno razumevanje in podrobno razlago na praktičnih primerih različnih načinov kompostiranja.

Dober glas seže v deveto vas!

Kdo je Aljaž Plankl?

Aljaž Plankl s kompostom v dlaneh

Tudi jaz sem bil nekoč povsem na začetku, z mnogimi vrtnarskimi izzivi in dvomi. Vem, kako se počutiš! Skozi leta sem spoznal vzorce najpogostejših izzivov s katerimi se vrtnarji srečujemo. Te izzive znam zelo dobro nasloviti in ponuditi rešitve ter smernice, ki ti bodo poenostavile in olajšale vrtne dogodivščine. Moja strast in navdušenje nad vrtnarjenjem je nalezljiva. V kombinaciji s smernicami, ki jih nudim, boš na vrtu deloval lahkotno in učinkovito. Nič več začaranih krogov, nepotrebnih posegov, zapravljanja časa in slabih rezultatov. Vrtnarjenje je lahko čudovito potovanje in moje poslanstvo je, da ti pri temu pomagam.

 • 2007: Začetek vrtnarske poti
 • 2009: Opravljen PDC (mednarodno priznan 72-urni tečaj permakulturnega načrtovanja)
 • 2009 – 2011: Udeležba na številnih delavnicah (nabiranje in priprava divje hrane, naravna gradnja, vrtnarjenje) ter praktična uporaba znanja v vsakdanjem življenju
 • 2010: Pridobitev naziva “Diplomirani permakulturni načrtovalec” na Evropski Permakulturni Konvergenci
 • 2011: Organizacija in izvedba prve delavnice v lastni režiji
 • 2012 – 2014: Pridobivanje znanja in izkušenj na področju poučevanja in mentorstva z udeležbo na mednarodnih srečanjih in izobraževanjih EPT (European Permaculture Teachers)
 • 2014 – 2018: Upravljanje in skrb za Domačijo Pr’ Nebavec (Šmartno pri Litiji)
 • 2015 – do danes: Organizacija in izvedba PDC-jev (72-urni tečaj permakulturnega načrtovanja)
 • 2017: Udeležba na tečaju Holistic Land Planning (celostno načrtovanje zemljišča) in pridobitev certifikata za uspešno opravljen tečaj s strani organizacije Holistic Management International
 • 2017: Udeležba na tečaju REX – Farm Planning Program (načrtovanje kmetije) in pridobitev mnogih izkušenj ter znanja za celostno načrtovanje in upravljanje kmetij.