30. november 2018; Popolnoma domač BOKASHI posip

Leta 2013 sem bil na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi. Oče in sin, oba zelo razgledana na področju kmetovanja že leta pripravljata domače bokaši zvarke.
Med njimi je tudi bokaši posip, ki je odlična stvar za kompostiranje kuhinjskih odpadkov.


Tukaj je njun RECEPT (večja količina):

Citiram:
20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda
200L sod
Zmešamo otrobe in listavko.
Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura (glej slikovni opis spodaj).
Zrakotesno zapremo za en mesec.
Aerobni mikrobi porabijo ves zrak, naredijo “seme” in nato umrejo, nakar proces prevzamejo anaerobni mikrobi.
Po enmu mesecu je posip gotov.

 

Recept z MANJŠIMI količinami: 

 

POTREBŠČINE/SESTAVINE

– listavka (1,5kg)
– otrobi (3kg)
– voda
– ena skodelica melase ali sladkorja (v originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil. Alternative: moscavado sladkor, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirupi in drugo)
– kangla s tuš nastavkom
– 2x jupol vedro (18L)
– nepropustna gajba za mešanje in vlaženje
– 10L vedro z neprodušnim pokrovom

 

POSTOPEK

1. V gozdu naberem pol jupol vedra listavke. Odgrnem listje in naberem črni humus in močno preperelo listje. Izogibam se večjim kosom lesa, celemu listju, kamenju ipd. Zares fin posip dobite, če listavko presejete. Jaz ponavadi presejem skozi plastično gajbico…

listavka (mešanica gozdnega humusa in preperelega listja)

 

otrobi (ostanki pri mletju moke) (te na sliki spodaj dobite na vsaki kmetijski zadrugi)

Otrobov ponavadi dam 2x več kot listavke.

 

 

2. Listavko in otrobe zmešam predno začnem vlažiti. Suhe otrobe je namreč veliko lažje enakomerno premešati z listavko.

 

 

3. Sedaj, ko so otrobi in listavka dobro premešani, je čas za vlaženje. Najprej zmešam skodelico melase/sladkorja z eno skodelico tople vode. Melasa/sladkor se lepše raztopi v manjši količini tople vode. 

Raztopljeno mešanico nato zlijem v kanglo s tuš nastavkom, v približno 5 litrov vode. Naj ne bo mrzla, najboljše, da je vsaj mlačna.

Pa začnimo vlažiti…

POMEMBNO! Vlažite počasi in na obroke, izdelava posipa se lahko pokvari zaradi prevelike količine vode. Pri stiskanju v pest voda ne sme kapljati iz posipa – to pomeni, da je že preveč navlaženo! 

Kdaj je torej dovolj navlaženo?

Med sprotnim mešanjem in vlaženjem preverjam količino vlage v posipu – vlage je dovolj, če ostane sprijeto, ko stisnem v pest in razklenem dlan. Morda se pocedi kakšna kapljica, ko močno stisnem, zagotovo pa se ne cedi!

 

 

4. Ko imam ustrezno vlago v posipu (slika zgoraj), snov tesno natlačim v 10L vedro ter neprodušno zaprem s pokrovom, ki pride zraven.
Vedro se dobi po šolah, vrtcih – so prehrambene kvalitete, saj se uporabljajo za mleko in imajo zelo dober zrakotesni pokrov, kar je zelo pomembno.

Dobljeno mešanico močno natlačim v izbrano posodo, jo zrakotesno zaprem in dam na sobno temperaturo za en mesec.

 

 

5. Po enemu mesecu (vmes ne odpirajte!) je posip gotov in ga je najbolje popolnoma posušiti. Razgrnemo ga v tanko plast na kakšno plahto in pustimo na vetru in soncu, ter občasno pregrabimo, da se hitreje in enakomerno suši.

končan posip ima sladko-kiselkast vonj in je pripravljen na sušenje

 

6. Posušen posip je zelo enostaven za uporabo in shranjevanje.

Pazite, da pri shranjevanju ni izpostavljen direktni sončni svetlobi in da se ne navlaži!

 

7. Posip je zelo uporabna zadeva – uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri hladnemu kompostiranju, pri WC kompostiranju, pri stelji za živali, zorenju gnoja, v gospodinjstvu itd.

 

 

Lep pozdrav,

Aljaž | Vrt BREZ prekopavanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja