4. november 2018; Odgovori na vaša vprašanja #2

Tekom tečaja bom na primerna mesta dodal še slike in video.

 

Uživajte v branju…

 

*** Sem  v začetku leta pričel pripravljati kompost za zastirko (v glavnem travni odkos in nekaj listja). Dodajal sem tudi pospeševalec za kompostiranje in nekaj Biogrene, da bi imel že letošnji kompost. Sedaj imam kar lep kup a ne vem, če ga že lahko uporabim zdaj ali šele spomladi. Material še ni tak kot bi po mojem moral biti. Je tudi dokaj moker. Ne vidi pa se več rastlin oziroma strukture. Ali kljub temu, da ni povsem predelan, dam kompost na grede že sedaj ali spomladi?

Material je odličen za letošnje jesensko zastiranje. Na gredah bo še dodatno razpadel in bo spomladi veliko bolj fin.

 

 

*** Do kdaj najkasneje jeseni se lahko da kompost na grede?
Tukaj igra glavno vlogo zamrznjen kompostni kup. 😀 Če zmrzne, ne moreš nič delat.
Dosti je odvisno od vremena, tudi sredi zime lahko zastiraš, če je pravo vreme.
Jaz najraje to končam do srede decembra.

 

 

*** Ali tekom leta kompost daje dovolj hranil za vse vrste vrtnin? To kot nekdo navajen starega sistema, si to kar težko predstavljam.
Daje dovolj hranil. Za najboljše rezultate rabi zelenjava samo še dodatno zalivanje z navadno vodo in odlično raste.
Je pa treba vedeti, da je za plodovke najboljši kompost tisti, ki je nastal iz gnoja oz. iz zelo kvalitetne vegetacije.

 

 

*** Živijo, Aljaž!
Video je super !!!!!
Imam vprasanje:
Manjsi vrt imam sedaj tretje leto in sem ga do sedaj zastirala z listjem in slamo, tako da
sem zemljo, ki je bila zelo boga, malce izboljsala. Zemlje nisem prekopavala, ampak
rahljala samo z vilami.
Letos pa sem konec avgusta dobila prikolico komposta iz bio kmetije (sama sicer kompostiram, ampak ga “pridelam” premalo za cel vrt). Ker so bile grede se polne, sem kompost razprostrla kar med rastline 3-5 cm na debelo. Vse je zacelo rasti, da je bilo veselje …… jeeejjj .
V to kompostno zastirko sem potem posadila se zimski cesen, cebulo in solato, se
vedno pa imam na gredah radic in ohrovt. Ali je nujno grede jeseni izpraznit, jaz bi tisto, kar ne bomo pojedli kar pustila na gredah ?
Ker predvidevam , da bo zemlja pozimi del zastirke “pojedla” sem se s kmetom dogovorila, da mi pomladi pripelje se eno prikolico komposta, ki bi ga takrat dala na gredice in potem sejala in sadila direktno vanj. Ali bi bilo to Ok ?
Na potkah imam borovo lubje pa plevel vseeno raste in raste …. Letos sem potke pospricala z alkoholnim kisom in plevel se je lep posusil in tudi raste manj !!

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Kot kaže zelo dobro delate.

V jeseni ni treba spraznit, lahko pustite in očistite spomladi, sploh če so grede še vedno pokrite s kompostom.

Kot pa ste že sami predvidevali, bo poletno zastiranje zdržalo tam nekje do pozne pomladi.

Če imate možnost dostave komposta spomladi, kar pogumno z zastiranjem, bo zelo dobro delo!

 

*** Ne predstavljam si, kako bi uspela pridobiti tako lep kompost za zastirko kot ga uvidim na vašem videu. Katero listje je primerno, da ga dodajamo v kompost? Kot sem zasledila oreh ni primeren, kaj pa drugo listje, ki ga je sedaj polno?
Hvala in lep pozdrav.

Večji del tega komposta je bilo ravno listje, ki se je na posebnem kupu kompostiralo leto dni. Sadno, gozdno, vse kar pride.

Če orehovega ni v večini, ga lahko date na listni kup brez problema, samo, da ne prevlada. Isto kostanjev in hrastov. Če je mešanica v prid bukovemu, javorjevemu, gabrovemu ipd. ter ostalo sadno listje, potem bo kompost čudovit!

Bom poslal sliko oz. video, da boste videli, kako kompostiram listje.

 

*** Paradižnik imam že nekaj let pod posebej narejeno streho, ki jo bom letos preseli na drugo gredo. Ali bo dovolj samo kompostna zastirka, ali bi bilo dobro zaradi strehe, dodati še slamo? Ali ga je potrebno tekom leta vseeno kaj dognojevati?
Samo kompostna zastirka bo dovolj. Slamo raje skompostiraj in jo uporabi kot zastirko.

 

 

*** Ali je smiselno na kompost položiti še filcasto zastirko?
Je smiselno, sploh, če je kompost poln plevela.

 

 

*** Še nekaj: poti med gredami sem zastrl z grobimi sekanci in se je odlično obneslo. Bilo je zelo malo plevela, predvsem pa ni bilo na gredah polžev. Čeprav jih je bilo okoli vrta veliko. Morda za pomoč drugim, ki imajo te težave…

Hvala za vprašanja in deljenje izklušenj!

 

 

*** Do spomladi se bo tudi meni nekaj nakompostiralo, ampak kje pa bi zdaj lahko dobila kompost? Verjetno si že kje pojasnjeval, pa trenutno nisem našla…

O kompostu bom še govoril, predvsem takrat, ko bo začelo listje na polno padat z dreves.

Torej kmalu… 🙂

Sicer pa se dober preperel material najde v gozdu.

Preperela hlodovina, črni humus, strohnjeno listje ipd.

To jaz ponavadi zmešam s kompostom narejenim iz sena, gnoja ipd., ampak tudi samo po sebi je super, če nimamo drugega.

 

*** Še eno vprašanje imam:
Posadila sem česen in vmes špinačo. Ker trenutno nimam komposta za čez, je smiselno da vse to prekrijem z listjem, čez pa kopreno da ne razpiha?
Potem spomladi pa moram listje odstranit verjetno?!
Toliko zaenkrat…

Bo bolje, da zastreš s finim materialom. Priporočam ti dobro preperelo listje iz gozda in pa nekaj črnega humusa, ki je takoj spodaj.

Torej imamo 5 slojev:
1. Gozdna tla
2. Črni humus/kompost
3. Preperelo listje
4. Grobo preperelo listje
5. Letošnje listje

Vzami dvojko in trojko in zastri med česnom.

 

 

*** Mož je v izogib nenehnemu košenju z nitko, po potkah med gredami položil propustno folijo za vodo. Razmišljava, da bi to kar pustila čez zimo in uredila samo grede (položila kompost), ker drugače bo trava zopet dobila zagon. Kaj pravite je to ok?

To je ok.

Če bi se radi poslužili malo bolj naravnih metod, lahko najprej potke pokrijete s kartonom (netiskanim in nepolepljenim), nato pa listje čez.

To zelo dobro mori plevel na potkah in hkrati nastaja humus, ki ga lahko kasneje pograbiš na grede.

 

 

*** Je koprena povrh komposta čez zimo nujna?

Ni nujno. To sem imel pokrito gredo česna. Domači mucek je rad šel na kompostne grede, pa ptički delajo direndaj, sploh kosi.

Koprene se zelo obnesejo v takih primerih.

 

 

*** Hvala za videoposnetek. Mi je zelo všeč. Moje vprašanje pa je: Moje grede so od sredine avgusta zastrte z 4 do 6 cm pokrite z presejanem kompostom od šampijonov. Vendar sem na predlog Marije Šoln zasejal na nekaj gred gorjuščico in pa facelijo za zeleno gnojenje. Naj to sedaj porežem in zastrem čez kompostne grede ali naj pustim da zmrzne in spomladi odložim na kompost,ali je bilo to sploh potrebno če je debelina 5cm dovolj zaščite za grede.

Žive rastline niso nikoli odveč. Rastline so za tla življenje in je vse skupaj zelo dobrodejno. To lahko počneš vsako leto na praznih gredah. Jaz bi v najbolj bujni fazi, ko ravno začne cvetet, vse skupaj poteptal in pustil na licu mesta.

Če se do spomladi, ko želiš sejat, ne razgradi, pobereš dol. Tega bo najbrž ekstremno malo in sploh ne bo potrebno pobirat dol. Če boš pa sadike sadil na te površine, pa tako ali tako ne bo problema.

Torej, pusti vse na licu mesta, glej le na to, da se večino biomase ne razgradi v stoječem stanju, ker pač gre vse v zrak.

POZOR: pazi da ti te rastline za zeleno gnojenje ne semenijo, ker drugače boš imel spomladi zapleveljeno.

 

*** Hola!
Moje prvo vprašanje:
Če nimaš komposta(mešanica gnoja in listja, ki se obrača nekaj tednov.. ker ga ne uspeš narediti ali kakor koli že), lahko položiš na zemljo samo gnoj, ki je stal na kupu od letošnje pomladi in je že praktično preperel (zdaj je že dve leti star)?

Ali daš listje najprej na zemljo in ta preperel gnoj na vrh? Oziroma, kako najbolje uporabiti dve leti star gnoj (dobila sem ga spomladi in je bil že uležan eno leto). Ker sem ga naročila dve prikolici, ga je še malo ostalo.

Kaj sicer narediti, če nimaš dovolj komposta?

Dve leti star gnoj, lepo preperel je čudovita zastirka za vrt.

Takole naredi… Tisti najbolj fin material, prvih 20cm na površini kupa postrgaj dol in uporabi na gredah, kjer boš gojila solatnice.

Ostalo porabi za grede s plodovkami.

Listje je opcijsko, pa še to samo na gredah s plodovkami! Najprej listje in potem skompostiran gnoj povrhu.

Nikar celega listja dajat pod preperel gnoj tam, kjer boš gojila listnate rastline, sejala semena ipd.

 

 

Lep pozdrav,

Aljaž | Vrt BREZ prekopavanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja