S pikiranjem naredimo selekcijo najboljših mladik, ki zrastejo v lepe in zdrave sadike!

 

9. april 2015 – Sadike zgodnjega zelja in nekaj malega rdečelistne solate pripravljene za presajanje na vrt. Seme ni bilo posejano direktno v multiploščo! V začetku marca sem namreč seme gosto posejal v čisto malo posodico in kmalu po vzniku rastline pikiral v multiploščo. Podroben opis v nadaljevanju…

 

Mimogrede. Za setev plodovk imate čas vse do srede marca. Zdaj sejemo zgodnje zelje, brokoli, cvetačo in kolerabice, saj na tak način dajo pridelek še predno se pojavijo določeni škodljivci, ki tem rastlinam povzročajo ogromno težav. S setvijo le teh smo lahko začeli že na Valentinovo. Posejete jih najkasneje do prvega tedna v marcu. V istemu časovnemu razponu se splača sejati tudi solato ter listni peteršilj. V sredini marca pa posejemo še gomoljno in listnato zeleno. Ostalo pa v aprilu. Pa brez panike, hehe. Vrt je eno samo veselje.

 

Večino rastlin vzgajam iz sadik.

 

Pa poglejmo, kako se to zgodi na toplem…

 

Danes, 28. 2. 2018 sem posejal različne sorte zgodnjega zelja. Te sorte so namenjene zgodnjemu pridelku in jih porabimo sveže v solati ali kot kuhano prilogo. Zelje za kisanje se seje šele konec aprila, začetek maja. Posejal sem tudi različne sorte solat, zgodnjo cvetačo ter kolerabico.

Vse sem sejal na tak način, kot ga bom opisal spodaj.

 

Na kratko…

Vsako sorto oz. vrsto zelenjave na gosto posejem v posamezno posodico. Do vznika so na toplem. Takoj, ko vznikne, jih dam v malo hladnejši prostor, ki ima čim več sonca. V mojem primeru nalogo sonca opravljajo lučke in delno ogrevana soba. Ko se prva dva listka postavita pokonci jih pikiram in še naprej vzgajam pod lučkami, kasneje pa jih pred presaditvijo na vrt še malo okrepim zunaj na prostem.

 

Gremo korak za korakom…

 

1. Setev

Izberemo posodico. To so razni nizki lončki, banjice ipd. Globina 5 cm je čisto dovolj. Posodici naredimo drenažne luknje!

 

Predhodno navlažen substrat napolnimo v posodico, ga rahlo potlačimo in še enkrat dobro zalijemo z razpršilko. Na površino dobro navlaženega substrata gosto posejemo semena. V primeru, da ne bomo potrebovali veliko sadik, posejemo manj.

Seme čisto na tanko zakrijemo. To je najlažje narediti, če je substrat s katerim zagrnemo suh.

 

Nato še enkrat z razpršilko zalijemo.

 

Damo nekam na toplo in počakamo približno 5 dni. Zelo dobro se obnese, če posodico pokrijemo s prozornim pokrivalom – naluknjana folija recimo. Vse skupaj lahko diha, hkrati pa se zelo dobro ohranja vlaga in do vznika rastlin ni potrebno dodatno zalivat.

 

2. Vznik

Ta trenutek je ključen. Takoj na sonce!

Če so posodice nekje na toplem z zelo malo svetlobe, moramo redno spremljati, 2x na dan in jih takoj, ko se pojavijo rastlinice, prenesti na malo hladnejši prostor, ki ima čim več direktnega sonca. Dostikrat se ljudje bojijo izpostaviti rastline direktnemu soncu. To je napaka!

Rastline potrebujejo od prvega dne vznika čim več sonca. Direktno sonce je pomembno za dobro, kvalitetno rast rastlin! Glejte slike spodaj…

 

3. Rastline so zelo hitro pripravljene za pikiranje

Od vznika do pikiranja je včasih samo par dni razlike. Pikiramo takoj, ko se prva dva listka postavita v vodoraven položaj in se ojačata.

 

To je optimalni čas za pikiranje! Mladike gomoljne zelene…

 

Idealni čas za pikiranje solate…

 

4. Pikiranje

Povzetek pomebnih stvari pri pikiranju:

 • substrat v multiplošči pred pikiranjem dobro potlačimo in napolnimo
 • prav tako ga pred pikiranjem dobro namočimo
 • s palčko ali svinčnikom naredimo luknjo
 • s palčko lahko privzdvignemo cel skupek rastlin
 • skupek nežno razdremo in rastline eno po eno pikiramo v multiploščo
 • rastline vedno držimo za list, nikoli za steblo ali korenine!
 • rastline pikiramo globoko, vse do listov!
 • substrat nežno pritisnemo, da je rastlinica dobro zasidrana in steblo zagrnjeno

 

Za nazoren prikaz pikiranja si oglejte spodnji video!

 

 

Pravkar pikirane rastline…

Na tej točki jim nežno zašepetam: “Lepo rastite.”

 

V malo manj kot mesecu dni zrastejo v čudovite sadike, ki so pripravljene za presajanje na vrt!

 

Splača se! In to brez prekopavanja…

 

Želim vam čim več veselja in uspeha z vzgojo sadik. Če imate kakšno vprašanje, napišite v komentar spodaj ali pa me kontaktirajte preko e-maila. Bom z veseljem odgovoril. Kontakt je na desni.

 

P.S.

Ali se vidimo na predavanju!?

 

 

Lepo bodite in naj raste!

 1. Cirila Marinčič pravi:

  Pozdravljen!
  Hvala za nasvete. Me pa zanima, ali pri setvi upoštevate lunin koledar po M.Thun.
  Lp Cirila

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živijo Cirila.

   Če se le da, potem upoštevam. Se mi zdi smiselno.

   Danes dopoldne je bil dan za list zato sem sejal zgoraj omenjene rastline.

   Predlagam vam, da si ogledate koledar in si naredite okvirni plan kdaj boste kaj sejali, da si potem ne planirate kakšnih drugih stvari.

   V naslednjih dneh je dan za plod, zato bom sejal papriko in jajčevce. Lahko tudi paradižnike, ampak jaz jih ne vzgajam notri, ampak po metodi zimske setve.

 2. Zoto pravi:

  Hvala za vaše zanimive nasvete.

  V nasvetih je povsod priporočilo (tudi pri vas) sadilno zemljo zaliti in jo pokriti ….. tako sem napravil in spodaj vse plesni. Kje sem ga polomil ?

  Večkrat sem bral, da naj se semena ne pokrivajo z zemljo, nekatera pokrita celo naj ne bi kalila, saj tudi v naravi semena niso pokrita – kaj menite?

  • Aljaž Plankl pravi:

   Živjo Zoto.

   Ja, globine setve se držim in nekatera semena res ne kalijo, če so preveč pokrita.

   Jaz čisto vsa semena pokrijem in sicer zelo na tanko. Tudi tista, ki jih naj ne bi pokrivali, pa ni problema. Ampak res posujem čisto na rahlo, toliko, da se semena skrijejo.

   Kar se tiče plesni. Kakšno zemljo uporabljate? Ali ste pokrivalu naredili zračnike?

   Lep pozdrav.

 3. Jana Prelec pravi:

  Hvala, imaš zelo uporabne nasvete. To z vzgojo paradižnika zunaj sem pred leti čisto slučajno izkusila tudi sama.Na vrtu se mi je sam zasejal paradižnik. Pustila sem ga tam, nič crkljala, še celo sneg je padal po njem. Ampak je preživel, zrastel in rodil, nič ni bil slabši od ostalih crkljančkov. Letos poskusim še tvojo metodo, na terasi pod balkonom imam zelo sončno mesto in upam, da uspe.
  Lep pozdrav !
  Jana

  • Aljaž Plankl pravi:

   O super Jana, me veseli, da lahko pomagam.

   Naj ti uspe, če boš pa imela kakšno vprašanje pa kar javi.

   Lep pozdrav.

 4. Pingback: Vzgoja sadik paprike in jajčevcev • Vrt BREZ prekopavanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja